Monique van dorp in actie - Edelsmederij puur & pracht Helvoirt

Monique van Dorp

Ik ben Monique van Dorp, ontwerper en edelsmid bij puur & pracht. De sieraden die ik maak, ontstaan vanuit een proces, met verschillende uitgangspunten. Inspiratie haal ik uit mijn omgeving, uit de natuur of soms zelfs uit een gebouw. Ik vind het ook geweldig om jou te begeleiden bij het creëren van jouw unieke sieraad, van ontwerp tot uitvoering. Jij vertelt je verhaal terwijl ik begin met tekenen. Dat luistert heel nauw. Al mijn zintuigen gebruik ik om een zo goed mogelijk gevoel te krijgen bij wat jij bedoelt, zodat ik tijdens het tekenen de juiste richting op ga. Tijdens het proces groeit het ontwerp en ook het enthousiasme, is mijn ervaring. Speciaal voor jou met liefde en passie een mooi sieraad creëren, daar geniet ik echt van.

Ik werk graag met materialen als  goud (rood, wit, geel en rosé), platina en zilver en edelstenen als diamant, saffier, topaas en rookkwarts. De keuzes en combinaties zijn bijna oneindig en daardoor is ieder sieraad unicum. Kwaliteit vind ik belangrijk en daarom kies ik altijd voor de beste materialen.

Opleiding

Creativiteit heeft altijd een grote rol gespeeld in mijn leven en daarom koos ik ervoor om na de middelbare school te beginnen aan de opleiding tot edelsmid in Schoonhoven met een verdiepingsjaar techniek. Tijdens mijn schooltijd was ik al vaak fanatiek aan de slag achter de werkbank in mijn studentenkamer. Het proces van ontwerpen, maken en uitzoeken hoe ik de stappen om tot het gewenste eindresultaat te komen het beste kon nemen, hielp me om wat ik leerde in praktijk te brengen. Toen ik de opleiding en mijn stagejaar  succesvol had afgerond, ging ik aan de slag als edelsmid. Daarnaast werkte ik als verkoopster en bedrijfsleidster bij verschillende edelsmederijen en juweliers. In 2009 ben ik gestart als zelfstandig edelsmid.

workshop sieraden maken - Edelsmederij puur & pracht Helvoirt
Certificaat HRD - Edelsmederij puur & pracht Helvoirt

Vakbekwaamheid

Om mijn werk als edelsmid goed te blijven doen, vind ik het belangrijk om bij te blijven in mijn vak. Daarom volg ik cursussen, bijvoorbeeld over het zetten van edelstenen en over diamant. Natuurlijk volg ik de laatste nieuwe ontwikkelingen en lees ik vakliteratuur.

In januari 2014 ben ik toegelaten tot Het Nederlandse Gilde van Goudsmeden.
Ik ben ook aangesloten bij de Federatie Goud en Zilver (FGZ), de vereniging voor goud- en zilversmeden.